Pomerančová marmeláda
Pomerančová marmeláda byla první, kterou jsem v pekárně vyrobila. Doma nám zbylo víc pomerančů a abych je nevyhodila, řekla jsem si že to zkusím. Prošla jsem internet a koumala v jakém poměru a jak přesně marmeládu připravit.
Nakonec na první várku jsem použila místo želírovacího cukru (který jsem do té doby doma neměla :)) jablka - přírodní pektin - a obyčejný cukr. Marlemáda byla výborná, ale řídká :). Želírovací cukr v tomto případě je zapotřebí.
Suroviny:
- 1 kg pomerančů
- 0,6 - 0,75 kg želírovací cukr (podle šťavnatosti pomerančů a taky jak moc hustou a sladkou marmeládu máte rádi, já radši řidší)
- 1 lžička kyseliny citronové nebo šťáva z jednoho citronu
Pomeranče oloupeme a nakrájíme na kostky. Měla by se použít jen dužnina zbavená všech "bílých" obalů, ale já tak poctivě pomeranče neloupu :). Nakrájím neoloupaný pomeranč na měsíčky, pak měsíček odříznu od kůry nožíkem a měsíček pomeranče nakrájím na kousky.
Oloupané pomeranče dáme do pekárny a přisypeme želírovací cukr a kyselinu citronovou. Pokud jste neloupali poctivě a máte radši sladší marmeládu, můžete ještě přidat obyčejný cukr. Bílé "obaly" jsou občas nahořklé a sladkost je jimi trochu sražená. Já dávám cca 0,6 kg želírovacího cukru na 1 kg pomerančů a je z toho dobrá, nepřeslazená a vláčná marmeláda. Pokud si nejste jisti poměrem a sladkostí, klidně dávku zmenšete a dejte do pekárny třeba jen poloviční náplň. Příště vámi osvědčený poměr zachovejte i u větší dávky.
Pokud máme všechny suroviny v pekárně, zvolíme program "MARMELÁDA" a na 1 hodinu 20 minut máme pokoj. Po skončení programu stačí horkou marmeládu přendat do skleniček se šroubovacím uzáverem a obrátit vzhůru nohama a nechat vychladnout.
Ještě se můžete rozhodnout, zda chcete marmeládu nebo džem :). V případě, že nakrájíte ovoce na větší kousky a chcete spíše marmeládu, pak před naplnění skleniček stačí ponorným mixérem ovoce trochu rozmixovat. Pokud nakrájíte ovoce na menší kousky, pak není třeba mixovat a výsledek je spíše konzistence džemu s kousky zaručeně pravého ovoce :).
Marmeláda je výborná na palačinky, lívance, ale i na chleba s máslem. Výhoda je, že pekárna marmeládu klasicky nevaří, takže se neztratí tolik vitamínů. V pekárně se nic nepřipaluje a nemusí se u marmelády stát a hodinu míchat :).
Obměny
Marmeládu můžete obměňovat a použít všechny druhy ovoce. Stačí jen přizpůsobit poměr želírovacího cukru podle typu ovoce. Pokud je ovoce málo vodnaté a má v sobě přírodní pektin, pak stačí cca 1/3 želírovacího cukru na váhu ovoce (např. třešně, švestky, blumy s jablky). Na doslazení je možné přidat obyčejný cukr, ale většinou je ovoce sladké samo o sobě dost a želírovací cukr úplně postačí.
Já jsem dělala i míchané marmelády, prostě ovoce co doma zbylo jsem šoupla do pekárny a byla domácí 100% ovocná marmeláda nebo džem :). A pokud skleničku nějak hezky ozdobíte, např. víčkem z fima nebo barvami na sklo pomalujete samotnou sklenici, je to i hezký a chutný dárek.
Doplňující obsah
Co je nového v naší smečce a na našich www stránkách
Prodám šicí stroj SINGER - sleva
Dajavera tábor 2012 - připomínka
© 2024, www.kasaly.cz – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na CMS WebArchitect | SEO a internetový marketing