Jablečná přesnídávka
Jablečná přesnídávka je vlastně obměna marmelády z domácí pekárny. Opět to vzniklo protože Michal je alergický na syrová jablka a nám se doma čas od času toto ovoce nakupilo.
Tak jsem to zkusila a byla jsem docela mile překvapená, že to vůbec nebylo špatné. Přesnídávku jsem zkusila i obměnit a přidala k jablkům i banán, jahody.
Suroviny:
- jabkla (jednu dávku dělám cca z 0,75 kg)
- 200 g cukru (cukru dejte podle sladkosti jablek a taky jak máte rádi moc sladké)
- 1 vrchovatá lžička kyseliny citronové
- šťáva z jednoho citronu
- 200 - 300 ml vody (množství taky závisí na druhu jablek, některá pustí víc vody)
- skořice, hřebíček (nemusí být)
Jablka oloupeme a nakrájíme na kousky. Dáme do pekárny, přidáme cukr, kyselinu citronovou, citronovou šťávu, popřípadě skořici a hřebíček a zapneme na program Marmeláda (trvá cca 1:20 hod).
Poté přendáme směs do misky a ponorným mixérem rozmixujeme. Já mixuju přímo v nádobě od pekárny, ale je třeba dávat pozor na tyčky od háků, aby jste si nerozbili nůž na mixéru.
Rozmixovanou směs ještě horkou plníme do sklenek, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Před uklizením do špajzky je třeba zkontrolovat, zda se víčko chytlo. Stalo se mi párkrát, že bylo špatně chycené (teplota směsi nebyla dost vysoká) a pak je lepší uchovávat přesnídávky v ledničce a spotřebovat ji jako první. V ledničce takhle vydrží cca 2-3 týdny, ve špajzce si nejsem jista, protože si ji Michal bere na svačinu do práce a zmizí většinou do měsíce :).
Je možné i nepřidávat kyselinu citronovou, ale pak je nutné sterilizovat klasicky v zavařovacím hrnci, aby byla zaručena trvanlivost (jinak hrozí zkvašení přesnídávky).
Doplňující obsah
Co je nového v naší smečce a na našich www stránkách
Prodám šicí stroj SINGER - sleva
Dajavera tábor 2012 - připomínka
© 2024, www.kasaly.cz – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na CMS WebArchitect | SEO a internetový marketing